< Terug

9 juli 2024

Van LAT-relatie naar samenwonend met een samenlevingscontract, wat zijn de voordelen?

‘Living apart together’ is hoe iedere romantische relatie begint. U heeft samen uw relatie officieel gemaakt, maar juridisch bent u nog niks van elkaar. Hierdoor bent u geen fiscaal partner voor de erfbelasting. Fiscaal partners voor de erfbelasting kunnen in 2024 € 795.156 van elkaar erven zonder dat er erfbelasting verschuldigd is. Uw vriend of vriendin kan maar € 2.658 van u erven zonder dat er erfbelasting is verschuldigd. Daarbij betaalt een fiscaal partner 10% tot 20% erfbelasting over het meerdere, en betaalt een vriend of vriendin in beginsel 30% tot 40% erfbelasting over het meerdere.

Wellicht bent u op een gegeven moment zo vertrouwd met elkaar en zo verliefd op elkaar dat u wil samenwonen. Het feit dat u bent gaan samenwonen maakt u nog geen fiscaal partner voor de erfbelasting. U kunt op twee wijzen fiscaal partner van elkaar worden. U bent pas fiscaal partner van elkaar als:

  1. u en uw partner ten minste vijf jaar hebben samengewoond en een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd, die kan worden aangetoond met een bewijs van inschrijving bij de gemeente op hetzelfde adres; of
  2. u en uw partner minder dan vijf jaar samenwonen, maar ten minste een half jaar vóór het overlijden:
    • op hetzelfde adres bij de gemeente stonden ingeschreven, en
    • een notarieel samenlevingscontract hadden waarin een ‘wederzijdse zorgverplichting’ is vastgelegd.

Indien u meer informatie wenst over het opstellen van een notarieel samenlevingscontract helpen wij u graag. Voor het maken van een afspraak kunt u ons telefonisch bereiken via 088-0247800 of per mail via info@daadnotarissen.nl. U bent van harte welkom op één van onze vestigingen in Beek, Beuningen, Druten of Groesbeek.