< Terug

27 december 2023

Moet u naar de notaris als u gaat scheiden?

Stel, u bent gehuwd of u heeft een geregistreerd partnerschap én u heeft geen testament, dan is volgens de wet uw erfgenaam uw partner. Pas wanneer de beschikking tot echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven, bent u officieel geen partner meer van elkaar en dus ook geen erfgenaam meer van elkaar. Mocht u dus al uit elkaar zijn, maar de echtscheiding is nog niet uitgesproken en ingeschreven, én u overlijdt in deze periode, dan erft uw partner van u. Dit kan reden zijn om een testament te maken waarin u andere erfgenamen dan uw partner aanwijst.

 

Heeft u een testament waarin u uw partner heeft benoemd tot erfgenaam, dan zal dit testament blijven gelden, ook al is er een beschikking tot echtscheiding ingeschreven of is het samenlevingscontract ontbonden. Het kan zijn dat uw notaris in uw testament op deze situatie heeft geanticipeerd, en in het testament een bepaling heeft gezet waardoor de ex-partner bij scheiding geen rechten meer kan ontlenen aan het testament, en dus niet meer kan erven. Het is raadzaam uw testament door uw notaris hierop te laten checken.

 

Als u kinderen heeft in de situatie dat u officieel gescheiden bent van uw partner, én u heeft geen testament, dan zullen uw kinderen op basis van de wet uw erfgenamen zijn. Ook dan is het raadzaam om een testament op te laten stellen. Bijvoorbeeld als uw kinderen minderjarig zijn. Uw ex-partner zal hen vertegenwoordigen bij de afwikkeling van de nalatenschap. Ook kunt u in het testament voorkomen dat uw ex-partner indirect via uw kinderen van u erft.

 

Het is dus raadzaam, zoals hierboven kort uitgelegd, om bij uw notaris langs te gaan indien u en uw (ex)-partner uit elkaar gaan of recent uit elkaar zijn gegaan. Voor het maken van een afspraak kunt u ons telefonisch bereiken via 088-0247800 of per mail via info@daadnotarissen.nl. U bent van harte welkom op één van onze vestigingen in Beek, Beuningen, Druten of Groesbeek.